вівторок, 24 березня 2015 р.

Ще не вмерла Україна



21 березня ми провели бесіду-обговорення, присвячену 200-річчю з дня народження Михайла Вербицького, творця величної мелодії Українського Гімну. Цікаво було почути читачам бібліотеки факти життя і творчості композитора і священикаотця Михайла.
У львівському журналі «Мета»  у 1863 році, появився патріотичний вірш поета з Борисполя Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна». Цей вірш припав Вербицькому до вподоби як своїм високопатріотичним змістом, так і легкістю форми. Спочатку М. Вербицький представив цю пісню як солоспів і сам виконав її на сходинах гімназії в Перемишлі, а потім зробив з неї хорову композицію.
Урочисто виконали цей хоровий твір уперше в Перемишлі в день свята Св.Івана Хрестителя  1-го липня 1864 року. На концерті був присутній старенький уже єпископ Тома Полянський, який з глибокою побожністю поблагословив і композитора, і його твір. Була це знаменна подія.
Ця патріотична пісня немов веселка поєднала українців. Минали роки... Пісня «Ще не вмерла Україна» розправляла крила. Вона стала українським національним гімном, а тепер у незалежній Україні — Державним Гімном України.

середу, 18 березня 2015 р.

Екологічна пошта у бібліотеці



Бібліотека №18 запрошує небайдужих до екологічних проблем нашого краю виразити своє занепокоєння станом міста Кіровограда – написати листа до екологічної скриньки «Природа у небезпеці».
Акція у бібліотеці діятиме до 4 квітня. Листи бібліотекарі направлять  на розгляд до міської ради через депутата Прокоф'єва Олександра Борисовича.
Приєднуйтесь! Електронні листи теж приймаються centlib.f18@gmail.com  Давайте вирішувати проблеми рідного міста разом!

вівторок, 17 березня 2015 р.

Арт-експозиція


14 березня у нас  відкрилась нова експозиція «Природа і фантазія». На виставці, стендах і навіть на світильниках, столах і стінах бібліотеки були розміщені роботи родин мешканців 101-го мікрорайону. Книги з різних методів виготовлення поробок з природного матеріалу своїми руками доповнили виставку. 
У експозиції прийняли участь родини Чудакових, Сузюмових, Чемен, Сорок, Шиманських, Бєлих, Сиріт, Фустій, які надали оригінальні самобутні роботи та з радістю розповідали і демонстрували свою майстерність відвідувачам.  
Змістовно пройшли мастер-класи по виготовленню 3Д картин з використанням гербарію, круп, ягід та ін. 
Привертали увагу відвідувачів роботи - заєць з трави, лапті з соломи, коза з лози, вази з гілок та квіти з листя та ягід.
Ми організували фотосесію для учасників, а майстри ставили автографи на 3Д картинах, створених за їх участі.

вівторок, 10 березня 2015 р.

Що в родині залежить від жінки?

6 березня ми провели вуличну акцію «Що в родині залежить від жінки?» 
84 мешканці мікрорайону мали змогу ознайомитися з вуличною фотовиставкою, з інформаційними матеріалами про життя жінок у сучасному світі, взяли участь у вікторині на знання прислів’їв та загадок про жінку і родину, а за правильні відповіді вигравали призи.
На пересувній фотовиставці були представлені фотографії з різних куточків України та світлини українських родин-кіровоградців. Крізь об’єктив фотокамери відвідувачі побачили спорідненість родин, їх цінностей та звичок. А вікторина лише довела, наскільки добре люди знайомі з історією, досвідом, традиціями та мистецькими надбаннями своїх предків і шанують Жінку, як Берегиню роду.