вівторок, 24 березня 2015 р.

Ще не вмерла Україна



21 березня ми провели бесіду-обговорення, присвячену 200-річчю з дня народження Михайла Вербицького, творця величної мелодії Українського Гімну. Цікаво було почути читачам бібліотеки факти життя і творчості композитора і священикаотця Михайла.
У львівському журналі «Мета»  у 1863 році, появився патріотичний вірш поета з Борисполя Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна». Цей вірш припав Вербицькому до вподоби як своїм високопатріотичним змістом, так і легкістю форми. Спочатку М. Вербицький представив цю пісню як солоспів і сам виконав її на сходинах гімназії в Перемишлі, а потім зробив з неї хорову композицію.
Урочисто виконали цей хоровий твір уперше в Перемишлі в день свята Св.Івана Хрестителя  1-го липня 1864 року. На концерті був присутній старенький уже єпископ Тома Полянський, який з глибокою побожністю поблагословив і композитора, і його твір. Була це знаменна подія.
Ця патріотична пісня немов веселка поєднала українців. Минали роки... Пісня «Ще не вмерла Україна» розправляла крила. Вона стала українським національним гімном, а тепер у незалежній Україні — Державним Гімном України.

Немає коментарів:

Дописати коментар