четвер, 22 серпня 2024 р.

Бібліотека без бар’єрів

      Бібліотеки виконують нові соціальні функції у відповідь на запити суспільства та громад у наш неспокійний час. Безбар’єрність означає забезпечення рівних можливостей та доступу для всіх, незалежно від їхнього фізичного, інтелектуального, психологічного стану. Важливо створити умови, в яких люди з обмеженими можливостями можуть активно брати участь у суспільному житті, отримувати доступ до послуг, які надаються всім громадянам. 


      Створення безбар’єрного середовища  в бібліотеці – це важлива задача, оскільки бібліотека повинна бути доступною для всіх груп населення, включаючи осіб із різними видами обмежень та потребами. Упродовж багатьох років наша бібліотека є майданчиком для зустрічей громади з владою, лікарями, педагогами і психологами. Діти і дорослі постійно відвідують арт-терапевтичні майстер-класи, грають в настільні ігри, спілкуються. Проводимо уроки-бесіди з толерантності, створюємо вільний доступ до всіх без виключення зон та приміщень бібліотеки користувачам з інвалідністю. Для тих, хто не в змозі відвідувати наш заклад з певних причин, працює «Домашній абонемент» – послуга книгоношення для читачів. Скористатися цією послугою можуть люди похилого віку, з інвалідністю, котрі не можуть самостійно дістатися бібліотеки. Бібліотекарі пройшли навчання та постійно підвищують свій професійний рівень, щоб правильно комунікувати з людьми, які мають особливі потреби та обмежені можливості. Важливо навчити людей, особливо дітей, толерантного ставлення до своїх однолітків з особливими потребами. Як правило, з бар’єрами найбільше стикаються люди старшого віку, люди з інвалідністю, батьки, які виховують маленьких дітей чи дітей з інвалідністю. Всі ці суспільні групи в центрі уваги Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. У допомогу  бібліотекарям радимо корисні посилання:

середа, 21 серпня 2024 р.

Історична година «Мій український прапор – найкращий з прапорів!»

відбулася з метою ознайомити читачів з історією виникнення прапора та виховувати увагу до державної символіки. 

Вікторина «Національна та народна символіка України» та гра-пазл «Карта України» зібрала дітей-читачів до творчих завдань. Учасники разом створили мозаїку «Прапор України» та поспілкувалися про Державний символ – Прапор, який є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення.  Протягом історичних звершень прапор є символом боротьби за національні права українського народу. Важким і довгим був шлях України до незалежності. Скільки крові було пролито, щоб сьогодні милував нам око жовто-блакитний прапор, тризуб, а слух — величний гімн. Державний Прапор України — святиня нашого народу і має давню історію. 

вівторок, 20 серпня 2024 р.

Творчий портрет «Павло Загребельний - незбагненний, дивний, незалежний»

Цьогоріч відзначаємо 100 років від дня народження Павла Загребельного (1924–2009),українського письменника, сценариста, Героя України (2004), лауреата Державної премії СРСР та Шевченківської премії. Ми оформили виставку та запрошуємо усіх бажаючих ознайомитись з біографією і  творчістю письменника П.А.Загребельного. В інтернет-центрі бібліотеки можна переглянути документальні фільми «Ярослав Мудрий – справжнє обличчя» та «Роксолана – кривавий шлях до трону». Приходьте, ми чекаємо на вас! 

Павло Загребельний сьогодні є одним з найпопулярніших українських письменників, чия творча спадщина приваблює все більше нових читачів. Твори Павла Загребельного – це думи й роздуми про народ від давнини до сучасності. У його творчому доробку багато романів, кілька повістей, публіцистичні та літературно-критичні статті, есе, п'єси, кіносценарії. В інтерв’ю Павло Загребельний наголосив: «Ніхто не має права мовчати, а надто письменник. Це моє кредо, я сповідував його все своє життя. Я не шкодую, що я так жив – чесно та справедливо. Оце все, що я мав вам сказати. Все решта написано в моїх книжках».

середа, 7 серпня 2024 р.

Безпека понад усе!

Постійно проводимо ознайомчі діалоги  «Правила безпечного інтернету» та наголошуємо своїм користувачам про основні правила безпечного поводження в Інтернеті. Під час бесід-рекомендацій розповідаємо, як не наразитися на неприємності в мережі та переглядають книжки з корисними порадами. Інтернет – це чудове місце для вивчення нового, але для безпечного використання мережі корисно знати правила безпеки.

Серед основних порад: обережність щодо надання особистої інформації, уміння чинити опір тим, хто створює негативні ситуації в інтернеті (погрози чи пропозиції) тощо. Пропонуємо ознайомитися з повчальним фільмом «Як бути в безпеці в інтернеті?» та отримати створену бібліотекарями пам'ятку «Правила безпеки в інтернеті». Інформаційна безпека стосується захисту інтересів людини. Неправдива, неповна, невчасна інформація може нанести моральну і фізичну шкоду. Деякі люди можуть не знати, яку інформацію допустимо викладати в мережу, а яку не варто та вірять усіляким нісенітницям. Приходьте до бібліотеки, порадимо і навчимо!

пʼятниця, 2 серпня 2024 р.

Хобі-виставка робіт Анастасії Касімової

 Хобі допомагає людині відпочити, розвивати таланти та знімати стрес, а це так важливо в сучасному світі. Наша читачка Настя Касімова виготовляє поробки з повітряного пластиліну - цікаві та різнобарвні - це герої ігор та мультиків. На виставці представлено поробки створені власною фантазією Насті! Дякуємо мамі Анні за підтримку донечки, адже постійно потрібно поповнювати запаси пластиліну!

Запрошуємо до бібліотеки переглянути виставку Анастасії і надихнутися для створення власних шедеврів!